Musik vi förknippar med reklam

Här är några låtar som för oss svenskar för alltid kommer att vara förknippade med en viss reklam.

Saab – Release me

Musik och reklam går ofta hand i hand, i ett lyckat samarbete ökar intresset för både produkten och sången. Det finns till och med exempel på musiker som fått sitt genombrott när de medverkat i en reklamfilm, bland dem finns svenska gruppen Oh, Laura. Erik Althoff skrev “Release me” speciellt för Saab 9-3 Biopower. Låten låg etta på Trackslistan i maj 2007 och samma år fick den musikpriset P3 Guld för “Årets låt”. Sedan dess har det dock varit ganska tyst om gruppen.

TUI – Your song

När reklamkampanjen startade hette resebolaget Fritidsresor. De har spelat in flera filmer med denna sång som ledmotiv. Den här feelgood-låten skrevs av Elton John och hans kompanjon Bernie Taupin 1969 och släpptes på självbetitlade skivan “Elton John” 1970. I reklamen är det dock en annan version som används, nämligen den amerikanska soulsångare Billy Pauls. Vi är nog många som numera förknippar denna sång med sol och bad, eller åtminstone med reklam för sol och bad.

Returpack – Pantamera

Returpack, ett företag som ägs av Sveriges bryggerier, Livsmedelshandlarna och Svensk Dagligvaruhandel, drog igång kampanjen “Pantamera” 2004. Syftet var att uppmana människor att öka återvinningen av burkar och pet-flaskor. Ordet “pantamera” alluderar på det spanska ordet “guantanamera”, som betyder “kvinna från Guantanamo”. Sången “Guantanamera” är en patriotisk sång som skrevs 1929 av José Fernández Diaz. Många internationella musikartister har spelat in covers på denna låt, bland andra Julio Iglesias. Den första reklamvideon för Returpack spelades in i Havanna på Kuba. Returpack använde samma melodi men försåg den med ny text. Både The Ark och Caroline af Ugglas har sedan lånat sina röster till kampanjen, som från början inte alls var menad att bli en sådan långkörare.