Dr. Dre

Dr. Dre, eller Andre Romelle Young som han egentligen heter, är en amerikansk musikproducent och musiker. Dr. Dre föddes 1965 i Compton, som ligger strax utanför Los Angeles i Kalifornien. Under 1970-, 1980- och 1990-talen var Compton ett område med tung kriminalitet, gängaktivitet och våld, vilket har färgat och påverkat hans egen musik. Dr. Dre, som tidigt inspirerades av Grandmaster Flash, uppträdde ofta på klubbar som dj på tidigt 1980-tal och det var här han lärde känna Antoine Carraby, som senare tog namnet DJ Yella.

Dr. Dre började sin riktiga musikkarriär i gruppen World Class Wreckin’ Cru och grundade 1986 den banbrytande rap-gruppen N.W.A tillsammans med Eazy-E, Ice Cube, DJ Yella och senare MC Ren. Deras låtar var politiska, ocensurerade och kritiserade det rasistiska samhället i USA. Gruppens första album, ”Straight Outta Compton”, blev en stor succe, men på grund av de grova och kontroversiella texterna var det få radiostationer som vågade spela deras musik. Texterna ansågs så kontroversiella och provokativa att FBI varnade skivbolaget Ruthless Records och uppmanade dem att inte låta N.W.A fortsätta ligga på bolaget.

Efter att Ice Cube lämnade N.W.A 1989 började Dr. Dre att producera gruppens andra skiva. Detta ledde till att han även började producera andra artister som låg på Ruthless Records. 1996 startade Dr. Dre sitt eget skivbolag Aftermath Entertainment som har släppt 22 album fram till 2018. Det senaste album var soundtracket till den kritikerhyllade filmen “Black Panther”. Dr. Dre är en av de största producenterna inom hop hop-genren och har hittills sålt platina på hela 18 av de 22 skivorna som han har producerat på sitt bolag Aftermath Entertainment. Dr. Dre har producerat några av de största artisterna inom hip hop, bland annat 2Pac, Snoop Dogg, Eminem, Xzibit, 50 Cent och Kendrick Lamar. Att Dr. Dre började arbeta som skivproducent är nog inget han ångrat och han har arbetat ihop en förmögenhet på närmare 750 miljoner dollar enligt Forbes 2017.