Max Martin

Max Martin är en svensk musikproducent och låtskrivare som producerat musik åt några av världens största artister, som Celine Dion, Britney Spears, Justin Bieber, Bon Jovi, Backstreet Boys, Pink, Katy Perry, Taylor Swift med flera. Max Martin, som egentligen heter Karl Martin Sandberg, föddes 1971 i Stenhamra utanför Stockholm och hoppade av gymnasiet för att satsa på musiken. Max Martins band “It’s Alive” skrev på ett kontrakt för skivbolaget Cheiron. Kort därefter började Max Martin tillsammans med Denniz Pop, som var en av ägarna till Cheiron, att skriva och producera musik till andra artister. 1993 fick Max Martin anställning på Cheiron som musikproducent och började jobba med album åt bland annat Ace of Base och Army of Lovers. Ace of Base-albumet ”The Sign” blev en stor succé med över 23 miljoner sålda kopior och banade väg för Max Martins karriär. År 1999 producerade Max Martin låten ”…Baby One More Time” åt Britney Spears. Låten blev en enorm hit och gjorde Britney Spears till en världsartist.

När Denniz Pop avled 1998 valde Max Martin att jobba kvar på Cheiron och var en ledande person för bolaget fram till år 2000 då verksamheten avslutades. I januari 2001 startade Max Martin ett nytt bolag Stockholmsbaserat baserat bolag, Maratone. De första låtarna som Max Martin skrev och producerade på Maratone var fyra låtar till Britney Spears tredje album, “Britney”.

Max Martin har under sin karriär lyckats skriva och producera närmare 60 låtar som legat på den amerikanska Billboard Top 10. Han har dessutom legat etta på Billboard Top 10 med hela 22 låtar. Denna bedrift placerar honom på en tredjeplats rent historiskt på listan, endast John Lennon och Paul McCartney har haft fler förstaplaceringar. Sett till sålda album, singlar, priser och placeringar så är Max Martin den mest framgångsrike musikproducenten och låtskrivaren genom tiderna!