Elektronisk musik

Vad är elektronisk musik?

Elektronisk musik är ett begrepp som är svårt att definiera. Idag är egentligen all musik elektronisk, eftersom den produceras med elektroniska hjälpmedel. Ett försök att snäva in begreppet skulle kunna vara: musik som lyfter fram elektroniken som det centrala.

Elektronisk musik omfattar idag en mängd olika kategorier, som till exempel EMD (electronic dance music), electro och psytrance. Alla kategorier har dessutom subgenrer, så det är en snårig djungel att navigera i. Om du är sextio- eller och sjuttiotalist tänker du kanske på “Kraftwerk” när du hör ordet elektronisk musik, men om du är nittiotalist går dina tankar nog snarare till “Avicii” och “Swedish House Mafia”.

Den elektroniska musikens historia

De två viktigaste förutsättningarna för den elektroniska musiken utvecklades under 1900-talets andra hälft: datorn och synthesizern. Så tidigt som 1957 skrev amerikanen Max Matthews det första programmeringsspråket för musik, kallat MUSIC. Sedan tog det ett tag innan Apple och Commodore släppte sina persondatorer i slutet av 1970-talet. Under tiden hade synthesizern blivit mer och mer populär. Robert Moog utvecklade flera syntar under 1960- och 1970-talet, bland annat Minimoog, den första portabla synten. Den amerikanska musikern Wendy Carlos lärde sig tidigt att behärska synten och hjälpte till att popularisera elektronisk musik genom skivan “Switched-On Bach”, där hon tolkade Johann Sebastian Bach. Vid ungefär samma tid, 1970, släppte tyska “Kraftwerk” sitt debutalbum. Vi hoppar fram till 1983, då kom gränssnittet MIDI (Musical Instrument Digital Interface). Det är en standard för att koppla ihop elektroniska musikinstrument. Enkelt uttryckt kan man säga att genom MIDI går det att sammankoppla datorer, syntar och andra elektroniska musikinstrument med varandra. Under följande årtionden blev priserna på datorer och utrustning allt mer överkomliga, och det blev möjligt att börja skapa musik i hemmet. Den elektroniska musiken utvecklades åt olika håll, vi fick allt från syntpop och eurodance till dagens dj-kultur. Numera är det omöjligt att föreställa sig musikvärlden utan elektronisk musik, den är så självklar.