Filmmusik

Inte förrän man prövar att se om en filmscen utan ljud förstår man hur mycket ljud och bild samarbetar, riktar och styr våra känslor. En sekvens som med ljud känns otäck eller spännande med ljud kan utan ljud upplevas helt annorlunda, som trygg eller komisk. Att ljud och musik kan framkalla känslor är inga konstigheter, men att filmmusik spelar en så betydande roll för den totala upplevelsen är ett faktum som förundrar många när de upplever det för första gången.

Att filmmusik används för att förstärka bildernas budskap, påverka åskådarnas känslotillstånd och sätta förväntningar är standard inom dagens moderna film. Rent generellt finns det två olika skolor för hur musik används i film. Enligt den första används musik på ett subtilt sätt så att den förstärker filmens tema utan att personen egentligen tänker på musiken. Enligt den andra skolan är filmmusiken en viktig del av filmens stil och upplevelse i sig, inte bara för att förstärka intryck från bilden, utan förmedla något eget eller annat.

Musik till film har använts ända sedan filmens födelse. Även långt innan ljud- och tal-filmen utvecklades användes musik för att förmedla eller förstärka känslorna som fladdrade fram på den vita duken. På den tiden spelades musik live samtidigt som filmen rullade, allt för att trollbinda åskådarna och att få dem att bli emotionellt berörda. Idag är filmmusiken en extremt viktig ingrediens och många filmmusikkompositörer är världskända för den underbara musik de har skapat till diverse filmer. Vad hade “Hajen”, “Stjärnornas Krig” och “Jurassic Park” varit utan John Williams episka kompositioner? Hur hade vi känt i hjärtat och vilka minnen hade vi burit med oss av filmen “Titanic” om det inte varit för James Horners smäktande toner? Nästa gång du har en stund över, pröva själv, se om en favoritscen från en film utan ljud och känn efter!